Privé detective

Nikwi Hoogland

Mijn naam is Nikwi Hoogland en mijn Chinese naam, gegeven door mijn biologische ouders, is Lifang Chen. Mijn weeshuisnaam is Ni Cui. Ik hecht persoonlijk geen waarde meer aan mijn weeshuisnaam. Je mag mij dus Nikwi of Lifang noemen.

In 1994 werd ik geboren in China en in 1995 ben ik geadopteerd naar Nederland. Of zoals ik het zelf altijd zeg: Ik ben getransporteerd naar een heel ander land. Ik vind dat gek en de afgelopen jaren heb ik goed zitten nadenken wat voor impact dat op mij heeft gehad. Ik ben opgegroeid in een gezin met een vader en een moeder, ik had geen broertjes of zusjes. In het najaar van 2018 ging het heel slecht met mijn moeder in Nederland. Ze had uitgezaaide kanker en ik voelde mij eenzaam. In een opwelling wilde ik (ineens) wel zoeken naar mijn biologische familie in het begin van 2019. Per toeval vond mijn biologische vader mij via een digitale poster. Ik vond officieel mijn biologische ouders in april 2019 en had er ineens een familie bij. Ik was er nog niet klaar voor en nam de tijd. Mei 2019 overleed mijn moeder in Nederland. Het was een rollercoaster van een jaar. In het najaar van 2019 heb ik mijn biologische ouders voor het eerst ontmoet. Ik heb alles gedocumenteerd op mijn Instagram, zodat ik anderen kan inspireren, informeren en misschien motiveren.

Adoptie is een thema wat misschien niet altijd (de juiste) plek heeft in de maatschappij. De overheid heeft een ruime tijd geen aandacht kunnen geven aan Chinees en Taiwanees geadopteerden in Nederland. Wat voor plek nemen ze in? Wat voor plek geeft de maatschappij hen? Hoe zit het met identiteit en rootsbevinding? Wat betekent het om een Aziatisch uiterlijk te hebben in Nederland, met ouders die er niet Aziatisch uitzien? Deze vragen erken ik van mijn eigen verleden. Ik weet dat ik vroeger geen belang had bij het nadenken over adoptie, China of wat dan ook. Ik liep er liever van weg. Nu ben ik er in één rechte lijn sinds 2018 naartoe gelopen en leer ik mezelf écht kennen. Dit gun ik iedere Chinees en Taiwanees geadopteerde.

Wat kun je van mij verwachten?

Ik zoek naar biologische families voor Chinees geadopteerden. Wij gaan samen kijken naar jouw hulpvraag en middels gesprekken stappen zetten. Je krijgt van mij handvaten, adviezen en mogelijke tools. We gaan samen reflecteren, evalueren en zorgen dat jouw hulpvraag na een bepaalde tijd wordt verlicht en mogelijk (deels) opgelost. Ik ben een privé detective en bied compassie, zorg, maar zeker ook eerlijkheid, directheid en openheid. Dit is iets wat bij je moet passen. Ik ben een bom aan energie en daarnaast ook een HSP’er. Ik hecht veel waarde aan gevoel en sfeer. Als ik hier iets in opmerk, dan benoem ik dit en kunnen we dit samen bespreken en bekijken.

Wat ga ik niet bieden?

Ik ben geen therapeut. Als je een bepaalde behandeling zoekt zoals EMDR, kan ik je zeker helpen met het zoeken van een passende therapeut, maar ik geef geen behandelingen. Ik geef tijdens de sessie(s) ook aan als ik een probleem erken wat niet past bij coaching.

Met veel ervaringskennis, praktijkkennis en theoretische kennis, breng ik jouw problemen overzichtelijk in kaart. Ik help graag alle Chinees en Taiwanees geadopteerden op weg in het adoptieleven. Vanuit mijn expertise kunnen we kijken naar de oorsprong en naar mogelijke oplossingen, handvaten of manieren om er mee om te gaan. Ik ben een ervaringsdeskundige als geadopteerde, heb ervaring met het zoeken en vinden van mijn biologische ouders en ik ken de kneepjes van de mentale gezondheidswereld. Hechtingsproblematiek, verlatingsangst en paniekaanvallen zijn voor mij geen gekke fenomenen. Voel je vrij om je bij mij uit te spreken waar jij tegenaan loopt. Ik ben er voor jou. Mijn praktijkkennis heb ik opgedaan als directeur van Stichting Adoptiepedia en nog enkele jaren als schoolbegeleider voor jongeren met psychische problematiek bij ‘t Boompje. Daarnaast heb ik ruime theoretische kennis dankzij de genoten opleiding bij Sonnevelt als Jongerencoach en als communicatiemedewerker/Eventmanager bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Vragen?

Stuur mij een e-mail

Ervaringskennis: +26 jaar

Praktijkkennis: +2 jaar

Theoretische kennis: +5 jaar